torsdag den 15. juli 2010

Slå røven i sadlen

Den kan ikke undværes, den fåes blød og rar eller hård som et loganbrød der har ligget i solen i flere dage.


Det er sadlen på din cykel jeg taler om.
I mange år gik jeg og troede at sadlen havde til formål at være så blød og behagelig som muligt.

Så købte jeg min første racer, og med den fulgte, hvad jeg opfattede som et torturinstrument.
Men jeg vænnede mig til den mindre bløde, smalle og skarpe nye følgesvend for mine ædlere dele.

Sidenhen har jeg sat røven i mange forskellige sadler. Nogle sidder stadig på en cykel, andre er sendt videre i systemet og en del ligger i en papkasse på værkstedet.

Men hvad er det der skal til for, at du kan gå ud og vælge den rette sadel til netop dig?
Skal den være bred, hård, blød eller en kombination?

Jeg er ikke engang sikker på at jeg selv er helt overbevist endnu om hvordan jeg vælger den rigtige. Ud over altså at prøve mig frem i ny og næ.


På raceren er jeg blevet rigtig glad for Specialized Toupe i en bredde på 130.

Jeg målte afstanden mellem mine siddeknogler ved at sætte mig på noget bølgepap.
Dernæst kunne jeg aflæse afstanden og så slutte mig frem til at ved den pågældende saddel anbefalede Specialized mig at vælge den med bredde 130 frem for den bredere 143.

Du skal sikre dig, at dine siddeknogler ikke kommer til at være på hver sin side af sadlen. Er de det, vil de ikke hvile på sadlen, med derimod blive presset fra hinanden og kunne give ømhed, smerter eller endnu værre.

Bølgepapmetoden har virket fint for mig. Dernæst afløses videnskab af learning by doing.

Lidt for smart markedsførring?

Men så er det jeg studser over en reklame for fi'zi:k på bagsiden af et tysk cykelmagasin.
Spine Concept kalder de det. Der er et foto af den gode Ivan Basso halvt fotomorphed som en slange.
Ja ja, en pokkers flot reklame. Men hvad har sadler med slanger at gøre og hvorfor er Hr. Basso nu pludselig en slange?

Jeg finder svaret på fi'zi:k's egen hjemmeside.

Selv om jeg ikke kan få alt til at virke derinde, så fortæller de mig hvordan jeg vælger min næste sadel fra fi'zi:k.


Som du kan se på billedet her, eller på hjemmesiden.
Så stiller du dig bare foroverbøjet. Alt efter hvor langt du kan bøje dig, så ved du hvilken sadel der passer til dig.

Ok, jeg er ikke uddannet indenfor den menneskelige anatomi. Er der nogen af jer læsere der er dette og som har noget klogt at sige til fizik og deres udmåling, så kom endelig med indspark i kommentarfeltet under blogindlæget.

Men jeg stiller mig endog meget spørgende overfor hvordan min smidighed i ryggen kan være så determinerende overfor valget af sadel.
Ikke mindst, når haserne også spiller en ikke uvæsentlig rolle i evnen til at kunne bukkes sig fremover med strakte ben?!?

Med min erfaring med afstanden mellem siddeknogler og sadelbredde, så kunne det jo være spændende at høre, om en person med stor smidighed og stor afstand mellem siddeknogler, vil føle sig veltilpas på en fizik arione?
Ifølge fiziks egen model ville det være tilfældet.
Min erfaringen ville sige - nej vedkommende vill sidde og spænde knoglerne ud mellem sadlen. Ikke sadlen.


Uanset at jeg godt kan lide deres brand, deres sadler og design, så er jeg godt nok noget lunken ved deres markedsførring.

Når de smider sådan en funky side op med mulighed for selvdiagnosticering, så skal det altså også holde vand hvis nogen skulle få lyst til efterfølgende at smide en lille tudse efter en sadel som skulle passe til dem.

Nå ja og så kommer fizik i 2011 med sadler med en rille i midten. Lidt som hullet jeg kender fra min Specialized toupe. Måske sådan en sag skulle testes ved lejlighed.

Update: Har fået en BG fitters syn på sagen i et gæsteblogindlæg. Klik herløbesko pulsure polar garmin

1 kommentar:

Kengis sagde ...

Pudsigt jeg er meget smidig og som kvinde har jeg nok også pæn afstand mellem siddeknoglerne. Min MTB var oprindelig monteret med en "pind" fra Fizik - men den sad jeg kun på i 10 sek for det passede slet ikke. Så deres målesystem får ikke mange point herfra.

Godt tip med bølgepappet - det må afprøves.

Da jeg prøvede en sadel med hul i midten var jeg ikke i tvivl -det er must-have. Min sadel er meget polstret og det er behageligt til AR's men lidt i overkanten til MTB. Det er den for klodset. Så før eller siden bliver der nok investeret i en mindre - men stadig med hul i.