fredag den 16. juli 2010

En BGfitters syn på sadel-sagen

Da jeg godt kunne bruge lidt indput på mit indlæg fra i går omkring valg af sadel til din cykel, så opfordrede jeg et par af mine venner til at kommentere på indlægget.

En af dem der meldte tilbage med et langt og brugbart svar, var min ven Thomas Bundgaard.

Thomas et MTB A-rytter og sidder lige nu og lader op til weekendens DM i mountainbike.
Noget af tiden brugte han så til at skrive et så langt indlæg, at jeg nu bringer det som gæsteindlæg her på bloggen.Thomas er udover at være en hurtig herre på en cykel også uddannet BGfitter, som du også vil kunne læse ud af hans indlæg.

Har du kommentarer til indlægget, så tager vi hele snakken om at tilpasse og vælge en sadel i kommentarsporet til det oprindelige indlæg som du finder her:
Om at vælge den rette sadel, et indspark til fizik spine concept

Gæsteindlæg af Thomas Bundgaard tbmtb.dk:

Hej Bjarke
Har læst dit indlæg med stor fornøjelse.

Jeg er helt enig i dine overvejelser ang korrekt valg af sadelbredde og bølgepapmetoden er glimrende;) hos de fleste specializedforhandlere,benyttes samme metode,dog måles siddeknudeafstanden med vores såkaldte "ass-O-meter",men som laver samme job som bølgepappet;)

En tanken der er værd at overveje er din cykelposition. Først og fremmest: Mtb eller landevej?
Landevejspositionen er meget mere aggressiv,hvor mtbpositionen er mere oprejst. Det har indflydelse på om du sidder på breddeste punkt på dine siddeknuder,eller du har mere pres på de smallere beliggende skamben. Dvs. Aggressiv position = mindre afstand mellem knoglepunkterne.Det ændre dog ikke på,at sadlen stadig skal støtte dine knoglepunkter mest og dermed tage pres væk fra mellemkødet,som ikke er skabt til at sidde på.
Hvis knoglepunkterne ikke er understøttet,kan det medfører følelsesløshed og i sidste ende impotens. Inden det forhåbentligt går så galt,har du fået et vink eller to med en vognstang!! Siddesår, unilaterale lændesmerter,knæproblemer,nedsat styrke i det ene ben kan alle være symptomer på forkert sadelvalg. Med andre ord, sadelvalget har afgørende effekt på din biomekanik.

Et sidste vigtig pointe - og her kommer min kommentar til Fizik ind - er at en rundrygget position,som Fizik mener er for de mest smidige ryttere=slangen,vil over tid have signifikant større risiko for at udvikle discogene smerter, bedre kendt som discusprolabs.

Desuden har du i denne position meget ringe udnyttelse af dine baller,som har stort potientale i din primære zone under pedaltrådet. Dvs forreste lårmuskel laver alt arbejdet uden synderlig hjælp fra ballen. Ved at vælge en sadel der understøtter dine knoglepunkter og samtidig tillader dig at rulle bækkenet fremad(kræver smidighed i haserne) uden at lukke af for blodtilførelsen og nerver til de reproduktive organer,vil du kunne optimere din ydeevne, øge komforten og reducere risikoen for skader.Jeg siger hermed ikke at fizik laver dårlige sadler,bare at deres sadelvalg er bygget præcis modsat op i forhold til Specialized sadelprogram. Håber denne udvidet kommentar kan være behjælpelig med det korrekte sadelvalg.

Bedste hilsner
Thomas

Husk at kommentarer kan skrives under mit oprindelige indlæg om at finde den rette sadel.