torsdag den 28. oktober 2010

Test: GoLite Jam letvægtsrygsæk

Det var lige godt satans!

Jeg starter med at barbere et helt kilo af min udrustning, inden jeg overhovedet er gået i gang med at pakke min rygsæk.


Jeg står nede i kælderen ved min grejreol og skal til at pakke rygsækken til en kortere vandretur i de sydfynske alper. Foran mig står en ny tom rygsæk som jeg har fået ind til test.

Jeg har tidligere testet nogle stykker af rygsække i 50 liter segmentet. Gregory Z 55 og Ospreys tidligere model Exposure 50. Begge de to rygsække vejer næsten et kilo mere. Det er der flere grunde til, som jeg skal uddybe nærmere.

GoLite Jam klemmer sig ned på en vægt på kun 840gram, og det uden at være strippet for nogen som helst komfort.

Rygsækken har meshpolstring på ryggen, i skulderemmene og i hoftebæltet. Til gengæld er selve rygstykket på ingen måde stabiliseret og kan bukkes efter forgodtbefindende.

Passer du ikke på når du pakker rygsækken,
kan den bløde ryg give problemer


Det sidste stiller nogle krav til dig når du pakker rygsækken, ellers kan du hurtigt ende med en ikke flad flade mod ryggen. Det betyder, at du kan risikere at have en skarp kant ind mod ryggen, eller at en uhensigtsmæssig pakning skaber buler i fladen og dermed forkorter din ryglængde. Det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt, da rygsækkens ryglængde ikke kan indstilles. Rygsækken har ikke mange indstillinger for en øget komfort. Du kan stramme skulderstroppene samt hoftebæltet.

Ved vejs ende på første testtur
og er godt tilfreds

Som sagt, så er GoLite Jam en letvægtsrygsæk og de manglende muligheder for indstillinger er også et udtryk herfor.

Giver det så begrænsninger for brugen af rygsækken, vil et oplagt spørgsmål være.

Ja det gør det. Min oplevelse er, at jeg ikke bare smider 15kg i ustraffet. På en firedages vandretur i en amerikansk nationalpark, fik jeg nogle problemer med ømhed i ryggen de første dage. Efter at have smidt nogle kilo mad, gik det derimod uproblematisk de følgende dage.

For mig lå grænsen nok omkring de 10 kg for en helt igennem positiv oplevelse af rygsækken på vandreture.

Det enkle er det sublime
Nok om rygsækkens begrænsninger. Her kommer alt det fede jeg har oplevet i den tid jeg har testet min Jam.

Rygsækken har ét hovedrum med adgang i toppen. Den lukkes med en rullelukning, som du måske kender fra vandtætte poser. Det er enkelt og rigtig velfungerende. Ingen svage lynlåse på kryds eller tværs. Ej heller et toplåg, men jeg savner det ikke.


I tillæg dertil, er der et mindre rum på fronten som lukkes med lynlås. Det er stort nok til lige at indeholde det du får brug for i løbet af dagen.

Sammenlignet med andre rygsække, er designet knapt så slankt og mere buttet. Jeg synes ikke det til vandring med vandrestav gør nogen forskel. Tænker du på at bruge rygsækken med ski, skal du måske lige tjekke op på det.

Fordelen er, at jeg får en mere fri bevægelse af hovedet og til cykling vil rygsækken dermed også være bedre egnet end noget andet jeg har prøvet i den størrelse.

Den lille sidelomme holder godt fast på en Nalgene. Desværre er den også lidt svær selv at få fat på. Til gengæld fungerer udtaget til et drikkesystem godt.

Materialet er ikke ultraletvægt. Men derimod en Dyneema 210 denier ripstop. Klatrefolket vil kunne skrive under på at det er holdbart og slidstærkt. Her er en rygsæk som kan holde i rigtig mange år. Som en bonusinfo, så passer den fint som håndbagage til flyrejsen.

Hoftebæltet har selvfølgelig lommer til kompas, energibarer eller det lille lommekamera. I dag er det et must at udnytte den plads til praktiske lommer. Alligevel er det ikke alle producenter der udnytter muligheden og det kan undre.

Der er nok spænder og snore til at spænde rygsækken ind, såfremt du ikke udnytter hele volumen. Men ikke så mange at det bliver forvirrende, som på Ospreys Talon serie (der ellers også er en række fede rygsække).

GoLite er langt fremme i den miljøbevidste ånd. Det honorer jeg selvfølgelig med stående applaus. En stor del af materialerne på GoLite Jam rygsæken er fremstillet i genbrugs-polyester. Det er den vej vi skal, og GoLite er som brand ikke bare med på vognen, de er en af trendsætterne i industrien!

GoLite Jam er en meget enkel og alsidig letvægtsrygsæk, der virkelig kan tage nogle tæsk. Hold dig til ca. 10 kilos oppakning og du er klar til mange fede oplevelser ude i verden.


De rå fakta:
Volumen: 50 liter
Vægt: 840 gram (en gennemsnitsvægt som svinger lidt alt efter størrelse og model)
Ryglængde: medium eller large
Fås både i en herre- og en damemodel
Pris: 999,-

GoLite forhandles gennem Outlandia

Ingen kommentarer: