søndag den 26. oktober 2008

Silva 478 pandelampe


Da vintertiden nu har ramt os lige midt den bedste træningstid, er det blevet tid til at se lidt på et stykke grej der kommer til at blive brugt rigtig meget her hen over vinteren.

Min kære følgesvend gennem en del år nu. Min projektør på hovedet. Min lysende kilde når alt bliver mørkt og stille ude i skoven.

Silva 478, er intet mindre end en klassiker indenfor løb i mørket i orienteringsverdenen. De senere år har også flere mountainbike fundet ud af at der er en vis fordel ved at have lyset siddende på hovedet ved night rides frem for på styret.

Silva 478 modellen kan monteres direkte på din cykelhjelm, eller du kan montere den på hovedet med det medfølgende neoprenspænde.
Har du planer om at benytte din lampe både med og uden cykelhjelm, så er det model 478 du skal gå efter. Søstermodellen 480 kan nemlig ikke monteres på en cykelhjelm.

Lampen har to pærer. en 10w og en 20w.
Med de 20w har du en lysstyrke svarende til 300 lumen og en brændtid på ca. 2,5 timer hvis du køber modellen med det store batteri.Jeg har brugt lampen igennem de sidste tre år og været meget begejstret for den. Både til orienteringsløb, mountainbike night ride eller til Adventure Races.
Lampen er pålidelig og har aldrig svigtet, og har kunnet holde til en til tider hårdhændet behandling.
Kombinationen af Silva 478 og regn har heller aldrig givet anledning til skænderier mellem mig og mit lys.

Inden du nu haster ud og køber lampen skal der alligevel lyde et lille aber dabei.

Siden jeg købte lampen for nogle år tilbage, er der sket rigtig meget på området for HID LED pandelamper.
Pandelamper der kører på kraftige dioder i stedet for halogenpærer som Silva'en.

Lyset du får er i en LED mere blåt, men ellers er der ikke den store forskel. Lysstyrken varierer fra ingen ting og helt op til imponerende 700 lumen.
Prisen er lige så forskellig og generelt følges lysstyrke og pris ad.

En Silva 478 koster knapt 2000,- med det store batteri og en bæresele, der kan være en god ide hvis du ikke altid løber eller cykler med rygsæk.

En LED lygte som kan bruges til formålet kan fås fra f.eks. 800,- for en fornuftig Mammut Lucido TX1 belt (læs anmeldelse her) og helt op til over 5000 spir for de nyeste Light & Motion lamper. Behøver jeg sige at jeg så småt er ved at forelske mig i deres Seca 700 Ultra.
Update: Har nu købt den - læs min anmeldelse her: seca 700 ultra

Toppen af poppen, en Seca 700 fra Light & Motion


Oftest æder en topmodel med LED lys batteriet lige så hurtigt som en halogen. Fordelen er blot at de fleste LED modeller tilbyder et noget lavere blus, som kan spare på batteriet når det ikke er tvingende nødvendigt med det vilde lys.

Men summa summarum er, at en Silva 478 stadig er god value for the money hvis du spørger mig.
Foreløbig bliver Seca 700 også blot en drøm, så jeg vil med glæde løbe mørket i møde med min gode gamle Silva.

Ingen kommentarer: