torsdag den 10. juni 2010

Morgenhygge i lejr - boller ala Trangia

Det er en af de ting jeg ikke vidste jeg havde manglet.

En af de dersens oplevelser som gør en vandretur helt speciel i sin rolige natur og med en god start på morgenen.

Jeg taler ikke om morgenkaffen. Se den har alle dage fulgt mig og jeg kunne ikke forestille mig en tur uden.

Oplevelsen ligger i at jeg fik købt mig bogen de '100 bedste trangia opskrifter'.
Deri er instruktion i hvordan jeg bruger min trangia som en ovn.
Se det vidste jeg ikke dengang i de sene 90'ere. Jeg havde lavet alt muligt andet på trangiaen. Men ikke boller og andet bagværk.

Nu er det så blevet en god tradition på mange ture, hvor vægten er sat i baggrunden og hyggen i højsædet.

Sådan laver du ovn i din trangia:
- Find tre små sten. Det skal ikke være flintesten kapooow!
- Læg dem i bunden af den store gryde. Stenene skal vitterlig ikke være ret store.
- Sæt den lille gryde ned i den store. Husk det nu. Stenene skal være små. små. små.
- Læg de æltede boller i den lille gryde.
- Læg panden på som låg. Med små sten i bunden har du nu lavet et lille bitte rum for varm luft til at omslutte den lille gryde.
- Sæt fut i trangiaen. Brug hellere lang tid og svag varme end for meget blus på.
- Vent mens du fortæller en røverhistorie og holder øje med dine morgenboller, kanelsnegl mm.

Du kan evt. lave dejen om aftenen og lade den hæve natten over.


Uanset hvad, så er det et hit blandt dine med-friluftsvenner, børn eller kæreste.
Det tør jeg næsten godt garantere.

Men husk nu små sten. Ellers kommer ovnen ikke til at virke. Been there done that.

Læg mærke til hvor lille forskellen er i højden på de to gryder.
Små sten. Husk det nu.


Som bonus kan nævnes at jeg har forsøgt med min MSR teflongryde som inderste ovn.
Resultatet var at den udvidede sig og satte sig (næsten) urokkelig fast i ydergryden bagefter.
Så ethvert forsøg på at lave ovnen med alt andet end traditionelle alugryder fra Trangia fraskriver jeg mig ethvert ansvar for.
Men har du billeder eller historier fra ovnprojekter der er gået godt eller mindre godt, så hører jeg gerne fra dig.

Bonus bonus sammenligning.
Jeg sværger efterhånden til gasblus på mine ture.
Sammenlignet med multifuel, er det knapt så larmende og nemmere at stå med.
Sammenlignet med sprit går det hurtigere og simrekontrol er nemmere at regulere.

Velbekomme.




2 kommentarer:

Kengis sagde ...

Hehe fint med bonus info om MSR gryderne - dem vil jeg så ikke forsøge mig med til et sådan projekt! Men bliver trangia gryderne slet ikke deforme i bunden? Jeg har ofte ristet boller på panden - men den kan altså blive helt blød hvis den bliver rigtig varm. Vores gryder er trangia med teflon belægning - men har vist også et par af de helt originale man kunne lave forsøg med.

Bjarke sagde ...

Hvis bare du holder blusset lavt, så har jeg ikke oplevet noget synderligt mht deforme gryder.
Jeg er meget lidt øm overfor mine alu trangia gryder. Så de har fået tæsk i ny og næ.
Jeg har også oplevet, at for voldsom varme ødelægger trangiagryderne.

Min MSR gryde tog heller ikke skade som sådan. Problemet opstod bare i at den udvidede sig en lille smule og sad fast big time.