tirsdag den 3. februar 2009

Polarpak MoFlow drikkeblære

Kort før jul fik jeg et nyt og innovativt produkt tilsendt for at teste det.

Udstyr der rimer på innovativt er altid velkomment i mit univers.
Tit producerer det ene og det andet firme tro kopier af hinandens grej. Måske virker det, men nogen gange kunne jeg godt tænke mig, at lidt flere producenter turde tænke ud af boksen.

Polarpak hedder firmaet som i hvert fald tænker ud af boksen.
Polarpak producerer vandblærer til brug i rygsækken i forbindelse med sport eller friluftsliv.

Det eksemplar som jeg har fået mulighed for at teste i den sidste måned, er den model der hedder MoFlow.
MoFlow står for 'more flow', og hele ideen med drikkeblæren er da også at sikre sig, at du som hårdt svedende sportsudøver får den væske du har behov for.

Ideen er at du fylder din blære med vand, pumper den op med luft og dernæst monterer bideventilen.
Når du herefter blot bider i ventilen, så vil vandet komme strømmende helt af sig selv.

Lyder det indviklet?
Det er det bestemt ikke. Det tager selvfølgelig lige nogle sekunder at pumpe blæren op, men derefter kan du så hoppe på cyklen og nyde godt af det rindende vand.

Her om vinteren har jeg ikke behov for at løbetræne med vandblære, så hidtil har min MoFlow kun været med på mountainbiken.
Mit indtryk efter en måneds træning er positivt.
Hidtil har jeg haft benyttet en camelbak (den mistede jeg efter et Adventure Race hvor den ikke blev liggende på taget af bilen da vi satte bilen i gear for at køre hjem :-( ) samt en Source/Deuter, som i øjeblikket ligger på grejreolen og samler støv.

Åbningen på en MoFlow er af skruelågstypen og minder på den led om en camelbak. På en source kan man få hele hånden ned og rengøre den og det er måske den største fordel ved en source. Polarpak har valg en løsning som gør den en smule sværere at rengøre.
Hele setuppet er dog produceret i et bakteriehæmmende materiale. Men rengøring er dog stadig påkrævet.

Til gengæld virker materialerne som selve blæren er lavet af, som om de er meget robuste. Det er de også nødt til at være, idet at styrken i materialerne bliver udsat for en helt anden belastning ved en styrt på cyklen fordi blæren er pumpet op med luft.

Min Polarpak blev leveret med en ekstra bideventil. Men det må være en service fra producentens side, da jeg indtil videre oplever mundstykket som rigtigt godt. På min source er der en tendens til at den drypper når trykket på blæren bliver for højt. Hvis den f.eks. er proppet godt ned i rygsækken.
Det problem oplever jeg slet ikke ved Polarpaks system. Desuden er den nem at bide sammen om. Og selv uden lufttryk i blæren, er det forholdsvis nemt at få suget vandet op.
Det er også en vigtig detalje, for jeg kan godt forestille mig, at det ikke er i alle konkurrencesituationer at jeg vil vælge at benytte pumpesystemet.

Til gengæld har jeg enkelte gange oplevet en lille utæthed når jeg pumper luft i blæren. Indtil videre har jeg lokaliseret det til at man bør tømme slangen helt for vand inden man påbegynder at pumpe luft i blæren, samt sikre sig at blære og slange er koblet ordentlig sammen.

Mht. slangen, så er den også lige rigelig lang til min smag. Men det er jo individuelt og den kan nemt afkortes til at passe til dine behov.

Blæren er opbygget med et anti-pjaske skvulpeplader. Det betyder i praksis at der inde i blæren er opsat skillevægge som betyder at irritationen fra vandet der skvulper i din drikkeblære er stærkt reduceret.

Et andet lille trick er, at blæren kommer til at fylde mere når luften pumpes i. Så sørg for at have blæren pakket i din rygsæk inden du begynder at pumpe. På den måde er den nemmere at få til at passe.
At blæren fylder noget mere i oppustet tilstand, er til at leve med. Den kan sagtens være i min rygsæk alligevel på en almindelig træning.
Kun min minimalistiske løberygsæk med plads til en traditionel blære, nøgler og en enkelt gel eller bar bliver presset til det maksimale af en fuldt oppumpet MoFlow.

En kort demonstration af MoFlow'en

På de længere træningspas på over to-tre timer kan det være en god ide at have din lille 'pumpe'-indsats med i tasken. Blæren kan desværre ikke holde trykket gennem hele træningen, men når du alligevel er kørt fra din makker og venter på toppen af bakken, så kan du lige nyde en energibar mens du pumper nyt tryk i blæren.

Alt i alt må jeg dog sige, at jeg er ovenud tilfreds med blærens egenskaber.
Jeg var selvsagt lidt skeptisk på forhånd.
Nu har jeg i mange år kørt med vandblære og haft det fint med at skulle suge mit vand op.
Og ville jeg gide at stå og pumpe luft i inden træningen?

Men jeg er allerede blevet gode venner med min Polarpak MoFlow på cykeltræningerne. Når pulsen er oppe og vejrtrækningen er kneben. Så er det altså fedt bare at skulle fange slangen og bide, så kommer vandet strømmende.

Bottom line:
Gimmicket virker og det innovative design gør faktisk en forskel under træningen.
Ingen kommentarer: