tirsdag den 4. december 2007

Grejnørderi

Mammut Lucido TX1 belt

Så fortsætter de mørke afteners test af pandelamper.
Denne gang har jeg haft fingrene i en model fra Mammut der udemærker sig ved et meget kraftigt fokuseret lys fra en stærk LED diode. Denne er placeret med en forholdsvis bred parabol omkring sig. På hver side af denne sidder så to yderligere LED dioder af mindre kraftig karakter.


Lampen har op til fire indstillinger. Man kan vælge kun at tænde for de to svage dioder, som giver et fint lille læselys. Man kan også vælge at de to svage dioder skal give et lidt kraftigere lys, således at man får et lys som man kan arbejde med. Uden at det på nogen måde er prangende.
Fordelen ved at kunne benytte de svage dioder er at spare strøm, eller at undgå at blive blændet hvis man skal læse noget.

Den stærke LED i midten har ligeledes to indstillinger. Enten kan den lyse for sig selv, eller den kan lyse samtidig med de to svagere LEDs på hver sin side af parabolen.

Lyset fra den stærke LED giver et, for en pandelampe med diodelys, et meget kraftigt lys. Du kan faktisk se forbavsende lang frem. Men skal jeg være en smule kritisk, vil jeg nok mene at den lyskegle du får er rimelig smal og derfor kun giver et kraftig fokuseret lys på et begrænset areal.
Måske derfor er der mulighed for at have lampen tændt med alle tre dioder på een gang. Herved får du fornøjelsen af den meget stærke LED som lyser rimelig langt frem, mens de to sidedioder giver en større brede i dit udsyn.

Strømmen til en Mammut Lucido TX1 belt kommer fra en lille taske man kan have hængende over skulderen eller gemt væk i sin taske.
Dette har selvsagt sine fordele i kulde, hvor man kan holde sine batterier varme. Det betyder også at man kan have batterier af en størrelse som giver en rigtig lang levetid på op mod 250 timer ved max lysstyrke.

Hvor kan jeg bruge lampen?
Desværre betyder det også at lampen mister lidt af sin goodwill når det kommer til almindelige løbeture, hvor man ikke har en taske med. For at det skal fungere ordentligt kan man selv experimentere med diverse bælter eller tasker. Selv benyttede jeg min mini rygsæk som normalt indeholder mit vandreservoir på de længere løbeture.

Til almindeligt friluftsliv, hvor et godt lys er vigtigt, er der ingen tvivl om at pandelampen her vil gøre stor glæde. Den hverken fylder eller vejer ret meget. Og med lang levetid på batterierne, skal du heller ikke bekymre dig om at huske at have extra med.

Hvad så med lygten og mountainbike???

I vinterhalvåret må mange sætte deres træningsmængde ned på mountainbiken, da en investering i lys ligger fra små to kilo og op i nærheden af fem tusinde.
I det lys er det jo interessant at spørge sig selv om en lygte til 799,- kan gøre det godt nok.

Lad mig slå det fast med det samme. En Mammut Lucido TX1 belt kan ikke på nogen måde sammenlignes med min Silva 478, som jeg ellers bruger til NightRide.
Jeg havde den med på sporet i marselisskoven den anden dag, og jo jeg kunne godt finde rundt derude. Op ad bakkerne gik det også fint nok. Ligeledes på de større og lidt mindre stier.
Men når det gik hurtigt ned, eller på tekniske mudrede singletracks var mit tempo væsentligt nedsat.
Så skal man med denne lygte følge med de hurtige, eller måske bare ens normale tempo så skal man godt nok lukke øjnene og køre med hovedet under armen.
Har du derimod bare brug for at komme ud og røre dig i dit eget tempo, og bliver du ikke frustreret over at måtte sænke tempoet væsentligt når skovbunden er fyldt med lumske rødder? Ja så kan Mammut Lucido TX1 belt være noget for dig hvis økonomien er lidt stram.Ingen kommentarer: